dimecres, 30 de desembre del 2009

L’origen del cognom Barceló i els meus avantpassats

Avui dia no hi ha cognoms d'home o de dona diferenciats, però antigament se solien masculinitzar o feminitzar: per exemple la dona o la filla d'un Ferrer era anomenada Ferrera o la d'un Mir, Mira; de la mateixa manera, els cognoms Barcelona, Girona, Tarragona (originats a partir del nom d'aquestes ciutats) tendien a masculinitzar-se en Barceló, Giró i Tarragó quan s'aplicaven a un home.

Barceló seria doncs la forma masculinitzada de Barcelona, Barcelonus el 1213, que és el nom de la mateixa capital de Catalunya. De tota manera Barceló també és un caseriu del terme de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès). A més del significat toponímic, cal fer notar que, a Gandesa, d'un minyó brut, deixat, malforjat, en diuen "un barceló". Barceló, tot i ser un llinatge toponímic de la capital de Catalunya, alguns llibres d'heràldica consultats coincideixen a afirmar que el cognom Barceló és originari de França (Llenguadoc).

Arbre dels meus avantpassats Barceló:

Fonts i Bibliografia 
COGAN, Rose: Ancestry.com
Raices del Reino de Valencia: Associació de Genealogia, 2009. 



2 comentaris:

  1. Que buena información acerca del origen del apellido, igual me queda la duda respecto a lo que he leido en otros sitios, que sería de origen francés o que el primer Barceló conocido fue una persona designada por Jaume I el coquistador para poblar las islas Baleares. Yo he podido rastrear mis antepasados Barceló en Sant Feliu de Guixols hasta 1865 y anteriormente en Calonge hasta 1773. Saludos

    ResponElimina
  2. Gracias Gonzalo, como sabes las teorías sobre los orígenes de los distintos apellidos són múltiples, me quedé con la que personalmente me pareció más verosímil, saludos!

    ResponElimina